Sales Efficiency - een systematische aanpak voor duurzame groei

 

Ontdek de fascinerende waarheid achter wat sales teams motiveert

Door: Jeroen Minnee en Angelique Toorians, gepubliceerd 11 December 2023/updated 14 januari 2024

Sales efficiency en groei zijn essentieel voor het bestaan van elk bedrijf. De hamvraag is: hoe stimuleer je sales efficiency en groei? Maar ook: op welke manier brengen we het verkoopsysteem op één lijn met onze verkopers? Is sales efficiency echt nodig? Of zijn een paar aanpassingen al voldoende?

Voor een duurzame groei van je bedrijf zijn zowel mensen als systemen belangrijk. Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je verkopers tevreden zijn en zich volledig kunnen richten op het sluiten van deals, waardoor het verkoopproces efficiënter wordt. Ondersteunen de systemen jouw verkopers? Of veroorzaken ze frustratie en irritatie?

Laten we eerst eens kijken naar de 50/50 regel van sales efficiency en groei. Wat zou je op dit moment voor en met je salesteam kunnen doen zonder dat er meteen veel tijd en geld wordt geïnvesteerd in nieuwe systemen voor sales efficiency? Daarna gaan we dieper in op de impact van systemen op de sales efficiency? In hoeverre kan jouw verkoopsysteem het moreel van je salesteam verbeteren, maar ook je verkoopprognoses met 20% verhogen en 80% van de knelpunten in je verkoopproces wegnemen?

Hoe verbeter je de sales efficiency samen met je team en jouw systeem en creëer je duurzame omzetgroei?

De 50/50 Sales Efficiency Regel

We weten allemaal dat sales in essentie een persoonsgerichte activiteit is. Het gaat om het opbouwen van relaties, het verkrijgen van inzicht in de behoeften van klanten en het overtuigen van mensen om de producten en/of diensten van jullie bedrijf te kopen. Het succes van sales hangt dan ook af van de vaardigheden, het charisma en het aanpassingsvermogen van jouw verkopers. Zij hebben echter een robuust en innovatief verkoopsysteem nodig om efficiënter te kunnen verkopen. Zonder een goed verkoopsysteem zal de groei van je bedrijf een illusie blijven.

Verkoopprocessen zijn over het algemeen zeer complex en kennen meerdere fasen, van leadgeneratie tot after-sales ondersteuning. Goed gedefinieerde en efficiënte processen zijn essentieel en dienen als leidraad voor het verkoopteam om de verschillende fasen te doorlopen en consistentie en kwaliteit in de interacties met klanten te garanderen. Verkopers zijn er afhankelijk van en hebben behoefte aan actuele gegevens en informatie, die ze meestal terugvinden in systemen en technologische oplossingen, zoals CRM-tools, die helpen bij het organiseren, analyseren en gebruik van gegevens voor het maken van betere prognoses, het nemen van beslissingen en het beheren van klantrelaties.

Voor het realiseren van sales efficiency, groei en succes zijn zowel verkopers als een innovatief systeem essentieel. Alle componenten dienen aanwezig te zijn, zodat je zowel intern als extern kan inspelen op eventuele veranderingen. Zorg ervoor dat je een robuust, schaalbaar, innovatief sales efficiency software systeem in huis hebt en een agile sales team die doet wat ze het liefst doen: DEALS SLUITEN!

Houd je verkopers tevreden en gefocust

Verkopers zijn de eerstelijns vertegenwoordigers van jouw bedrijf. Zij communiceren niet alleen met de klanten, maar lossen ook hun problemen op en uiteindelijk sluiten ze de deals. Zonder bekwame en gemotiveerde verkopers kan het een uitdaging zijn om op efficiënte wijze sales en omzet te genereren.

Iedereen weet dat verkopers maar 1 ding willen en dat is deals sluiten en zodra er iets in de weg staat bij het sluiten van deals, zullen ze op de een of andere manier nog steeds hun deals binnenslepen. Als ze echter niet de juiste tools tot hun beschikking hebben, kan dit tot ongewenste gevolgen leiden, zoals:

  1. Jouw verkopers zijn ontevreden en overwegen te vertrekken;
  2. Negativiteit die zich verspreidt in je verkoopteam of je bedrijf;
  3. Of klanten die de negatieve invloed voelen.

Waardoor ontstaat een laag moreel?

Het moreel in verkoopteams wordt meestal geassocieerd met immateriële zaken, zoals bedrijfscultuur, leiderschap, coaching en beloning. Maar afgezien van al deze factoren is er één belangrijk ding dat de meeste organisaties over het hoofd zien: systemen.

We hebben het al eerder benoemd, het feit dat sales niet alleen draait om de mensen, maar ook om de juiste systemen. Hoewel de meeste mensen zullen beweren dat bij het woord sales de nadruk ligt op mensen en/of cijfers, zouden we ook moeten kijken naar de systemen achter onze sales teams, want deze zijn bepalend voor:

  • Het feitelijke productieniveau;

  • De automatisering van verschillende fases in de funnel;

  • De marketing activiteiten via diverse kanalen;

  • De kwaliteit van de klantrelaties;

  • De overdracht van verkoop naar productie;

  • Het onboarding proces van nieuwe klanten.


Hoog moreel is essentieel

Een hoog moreel binnen je sales team werkt als katalysator voor een sterkere motivatie, meer veerkracht, betere samenwerking, hechte klantrelaties, meer innovatie, minder personeelsverloop binnen je sales team en meer efficiency van de sales en van je bedrijf in het algemeen. Wanneer de verkoop optimaal verloopt, ook wel Sales Efficiency genoemd, levert dit een belangrijke bijdrage aan het behalen van de verkoopdoelstellingen, waardoor het een essentiële factor is voor het succes van je sales team en je bedrijf.

Sales Efficiency Systemen voor opschalen en verhoging van de productiviteit

In de kern is verkoop mensenwerk. Zonder mensen, geen bedrijf. Maar als je het verkoopvolume efficiënt wilt opschalen, ben je afhankelijk van de systemen. Een verkoper heeft tenslotte maar 8 uur per dag.

Verkoopstatistieken bevestigen dit. Maar liefst 79% van de verkoopmanagers verklaart dat het verbeteren van de productiviteit van het huidige verkooppersoneel de belangrijkste drijfveer is voor het behalen van nieuwe doelstellingen. Als je de productiviteit probeert te verhogen met behulp van de mensen zelf, dan kom je niet ver. Systemen dragen bij aan schaalvergroting.

Bovendien blijkt dat goed presterende sales teams bijna 3 keer meer gebruikmaken van verkooptechnologieën dan teams die niet optimaal presteren. De juiste systemen zullen de sales efficiency en productiviteit dus aanzienlijk verbeteren.

Welke systemen moeten aanwezig zijn?

Outreach en automatisering - Outreach en automatisering in Sales zijn onmisbaar als het gaat om het benaderen van bedrijven en het in contact komen met nieuwe prospects. Saaie taken, zoals e-mailen of eerste contact leggen, kunnen stuk voor stuk op schaal worden geautomatiseerd en gepersonaliseerd. Platforms zoals Apollo.io en Zoominfo.com kunnen de sales efficiency verbeteren met het verzamelen en segmenteren van relevante leads en het eerste contactmoment.

  • Verkoopondersteuning - Het coachen en begeleiden van je salesteam bij het benaderen van prospects en het sluiten van deals is enorm belangrijk. Platforms zoals Gong.io en Aircall.com gebruiken slimme technologieën om verkopers en/of accountmanagers te begeleiden bij verkoopgesprekken.
  • Salespresentatie technologieën - Verkopers raken vaak de weg kwijt in de hoeveelheid sales content die door marketing wordt gecreëerd. Een systematisch sales efficiency platform, zoals Showpad.com, waar verkopers de juiste inhoud op het juiste moment kunnen opvragen, zal hun leven een stuk gemakkelijker maken.
  • Relatiebeheer - Klanten behouden en hun bestedingen verhogen is belangrijker dan nieuwe klanten aantrekken. Beide zijn belangrijk, maar meer rendement uit één klant halen of het verhogen van de zogenaamde lifetime value kan het verschil maken in de sales efficiency en groei. Gebruik CRM-systemen voor sales efficiency zoals Spire Essentials (MKB) en Hubspot (Midsize & Enterprise) als aanjagers voor het opschalen van jullie relaties.
  • Verkoopoverdracht en after-sales -Een van de grootste frustraties van klanten is dat ze in het begin niet goed worden begeleid in het proces. Dat komt meestal door knelpunten in het systeem. Vanaf het moment dat de deal wordt gesloten tot het moment dat het operationele team (d.w.z. de engineers) de draad van de verkoop oppakken, is het punt waar vaak wrijving ontstaat. ERP-systemen zoals SAP (ondernemingen) en Spire Essentials ( MKB) bieden een continue betrokkenheid van verkoop tot productie, evenals boekhouding, logistiek en after-sales.
Zodra je systemen en processen operationeel zijn, kun je aan de slag met andere maatregelen om sales efficiency en teammoraal te verbeteren. Hier zijn 5 tips om het moreel van verkopers te verbeteren.

Leiderschapstips om het moreel van je sales team een boost te geven

  1. Erken en beloon prestaties

Erken en waardeer de prestaties van je verkopers. Of ze nu hun verkoopdoelen halen, een grote deal binnenhalen of consequent hun quota halen, erkenning stimuleert het moreel. Implementeer een beloningssysteem zoals bonussen, incentives of publiekelijke erkenning om je team te stimuleren en te motiveren. Dit zal de sales efficiency enorm bevorderen.


  1. Stimuleer een positieve werkomgeving

Creëer een positieve en solidaire werkcultuur. Moedig steun en samenwerking aan. Een vriendelijke en inclusieve sfeer bevordert wederzijds vertrouwen en onderlinge samenwerking, wat weer bijdraagt aan een hoger moreel. Organiseer teambuildingsactiviteiten en sociale evenementen om de onderlinge band te versterken. Wanneer verkopers het gevoel hebben dat ze ergens bij horen en gesteund worden door hun collega's, verhoogt dit het moreel en de motivatie, en dus uiteindelijk ook de sales efficiency.


  1. Heldere realistische doelstellingen en verwachtingen

Zorg ervoor dat verkoopdoelen en quota haalbaar en realistisch zijn. Onrealistische verwachtingen kunnen tot stress, een slecht moreel en verminderde verkoopprestaties leiden. Houd je team op de hoogte van de bedrijfsdoelen, strategieën en hoe hun individuele inspanningen bijdragen aan het grote geheel. Stel samen met je sales team haalbare doelen op en zorg voor de nodige middelen en tools om hen hierin te ondersteunen. Evalueer regelmatig de doelstellingen en pas ze waar nodig aan.


  1. Geef teamleden meer zeggenschap en betrek ze erbij

Stimuleer open en transparante communicatie binnen het team. Moedig werknemers aan om vragen te stellen, feedback te delen en deel te nemen aan het besluitvormingsproces en vraag hun input over strategieën en beleidsplannen die van invloed zijn op hun werk en de sales efficiency. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat hun mening wordt gewaardeerd en dat ze inspraak hebben in hun eigen succes, voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd. Zorg ervoor dat de drempel naar jou en andere salesmanagers laag is.


  1. Balans werk/privé

Stimuleer een gezonde balans tussen werk en privé door persoonlijke vrije tijd en grenzen te respecteren. Burn-outs kunnen een enorme impact hebben op het moreel, dus zorg ervoor dat je teamleden de kans krijgen om zich op te laden en het evenwicht tussen werk en privé kunnen bewaren.


Het verbeteren van het moreel van je verkopers is een continu proces dat constante aandacht en zorg vereist. Met deze tips kan je een positiever en gemotiveerder sales team creëren, wat uiteindelijk resulteert in betere prestaties, grotere tevredenheid en een hogere sales efficiency en groei.

Voor een sales efficiency en groei heeft het sales team behoefte aan de juiste tools. Implementeer een verkoopsysteem dat het sluiten van deals, het beheren van klantcontacten en het ophalen van actuele informatie vereenvoudigt en verkoopprognoses een fluitje van een cent maakt.

Wat zou een Sales Efficiency Systeem moeten bieden?


Een Sales Efficiency Systeem zou het volgende moeten bieden:

  1. Realistische en nauwkeurige verkoopprognoses;

  2. Stroomlijning van het verkoopproces;

  3. Identificatie van knelpunten;

  4. Oplossingen en strategieën ter voorkoming van knelpunten;

  5. Maatwerk.


1. Realistische en nauwkeurige verkoopprognoses

Realistische en nauwkeurige verkoopprognoses zijn cruciaal en fundamenteel voor organisaties omdat ze een enorme invloed hebben op de resources en de manier waarop deze worden ingezet, het beïnvloedt de sales efficiency, de financiële planning, de strategische besluitvorming, het risicobeheer, het leveranciersbeheer en de relaties met klanten en leveranciers. Het is een onmisbaar hulpmiddel waarmee organisaties succesvol kunnen opereren in iedere dynamische en concurrerende markt.

Sales Efficiency Systemen voor accurate prognoses

Met het juiste verkoopsysteem beschik je over de nodige strategieën en technieken om je verkoopprognoses te verbeteren. Een innovatief, schaalbaar en robuust systeem zal jullie strategieën voor verkoopprognoses ondersteunen, maar ook alle bedrijfsprocessen automatiseren en integreren.

Data management - Het systeem bewaart, organiseert en onderhoudt historische gegevens en belangrijke externe gegevensbronnen. Je sales efficiency systeem analyseert verkoopgegevens uit het verleden en identificeert trends, seizoenspatronen en historische verkoopcycli. Het gebruikt deze informatie als basis voor toekomstige prognoses. Kwalitatieve en nauwkeurige gegevens zorgen voor up-to-date informatie. Door gegevens regelmatig te valideren en op te schonen blijven ze actueel en betrouwbaar, wat essentieel is voor nauwkeurige prognoses en een hogere sales efficiency.

Collaboratieve prognoses- Betrek je sales team, product managers, engineers en andere relevante afdelingen bij het prognoseproces. Hun inzichten en expertise zullen een veel completer beeld geven van de markt en de ontwikkelingen. Creëer een holistische aanpak met kwalitatieve inzichten op basis van feedback van klanten, enquêtes en meningen van experts. Dit zal de betrouwbaarheid van de verkoopprognoses vergroten en de sales efficiency verbeteren.

Geavanceerde prognosesoftware - Met geavanceerde prognosesoftware waarbij AI en machine learning-algoritmen worden ingezet, kun je enorme hoeveelheden gegevens snel en nauwkeurig verwerken en analyseren, en daarmee je sales efficiency vergroot.

Systemen voor klantrelatiebeheer (CRM) - De integratie van een CRM systeem met prognose tools geeft je realtime inzicht in de verkoopactiviteiten en klantinteracties, wat van invloed is op de sales efficiency van je sales team.


Business Intelligence Tools - Business intelligence tools bieden de mogelijkheid om dashboards en rapporten te maken waarmee belangrijke prestatie-indicatoren en verkooptrends worden gevisualiseerd, zodat het gemakkelijker wordt om prognoses te monitoren en aan te passen, wat uiteindelijk de sales efficiency zal verbeteren.

Integratie van de voorraad en de supply chain - Het combineren van voorraad- en supply chain management in uw prognosesystemen zorgt ervoor dat producten beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn. Nauwkeurige prognoses verminderen stock-outs en overbodige voorraadkosten. Een essentieel element voor een hogere sales efficiency.

Wanneer je deze strategieën volgt en het juiste systeem implementeert, zullen de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van je verkoopprognoses aanzienlijk verbeteren. Dit zal op zijn beurt leiden tot betere besluitvorming, toewijzing van resources, algehele bedrijfsprestaties en sales efficiency.

De Sales Velocity Formule: een sales efficiency trucje waarmee je vandaag nog de sales prognoses met 20% of meer kunt boosten!

Bij Spiresolutions krijgen we vaak de vraag: "Wat kan ik vandaag nog doen om onze sales efficiency en productiviteit te stimuleren?".

Het antwoord is eenvoudiger dan je zou denken. Voor verkopers bestaat het bereiken van hun doel uit een groot aantal activiteiten waarmee de prospect naar een bepaald resultaat wordt geleid. Voor verkopers is dit het sluiten van de deal. Als je echter aan een verkoper zou vragen waar zijn werk precies uit bestaat, dan krijg je antwoorden variërend van het opbouwen van relaties, het bieden van oplossingen tot simpelweg 'deals sluiten'.


Maar voor sales managers draait sales efficiency om het aanpakken van deze 4 essentiële factoren:


  • Het aantal gecreëerde kansen: dit zijn bijvoorbeeld het aantal geplande afspraken of verzorgde presentaties.

  • Het aantal afgesloten deals: met andere woorden, het conversiepercentage.

  • Omvang van de deal: wat is de gemiddelde omvang van een deal?

  • De closing time: hoe lang duurt het gemiddelde verkoopproces?


Laten we de 4 factoren met betrekking tot sales efficiency in de Sales Velocity-formule invoeren:


Deze formule benadrukt de noodzaak van het samenkomen van mensen en systemen, met als resultaat:

  • Hogere dealwaarde - Dit heeft vooral te maken met zelfvertrouwen. Verkopers die zelfvertrouwen hebben, zullen gemakkelijker upsellen of cross-sellen, waardoor hun totale sales efficiency toeneemt zonder dat ze meer volume genereren. Aan de andere kant, als een verkoper weet dat het systeem (het productieproces) efficiënt werkt en betrouwbaar is, zullen verkopers zonder aarzelen ook meer deals sluiten.


  • Hogere slaagkans - Als jij je verkopers de juiste training, coaching en tools kunt bieden zodat ze meer deals kunnen sluiten, zal hun verkoopvolume sneller toenemen. Eén sales manager die alle verkopers coacht is echter niet schaalbaar. Sales efficiency systemen kunnen hierbij helpen.

  • Kortere verkoopcyclus - Dit is in principe gekoppeld aan hoe betrouwbaar de systemen van je bedrijf zijn. Als een verkoper niet goed kan opvolgen omdat de interne communicatie traag is of de planning en het taakmanagement niet goed gecoördineerd verlopen, zullen verkoopcycli veel langer duren. Verkopers die ondersteund worden door een goed ERP- of ander bedrijfsmanagementsysteem zullen veel sneller deals kunnen sluiten.


De Sales Velocity Formule en de 10% regel

Stel je voor wat je allemaal kunt bereiken met de juiste sales efficiency systemen.

Laten we de proef op de som nemen:

Bepaal de periode waarvoor je het resultaat wilt berekenen. Voor de meerderheid van onze klanten is dit een volledig jaar. Onze klanten hebben te maken met grotere projecten waarbij veel leveranciers betrokken zijn en waarbij veel projectplanning komt kijken.


Voor ACME Corp zou de formule er als volgt uitzien


  • Meetperiode: 365 dagen

  • Gecreëerde kansen = 100

  • Gemiddelde deal grootte: € 250k

  • Win of conversie percentage: 20%

  • Lengte van de verkoopcyclus: 6 maanden


Als we deze getallen in de sales velocity-formule zetten, ziet dat er als volgt uit :


De 10%-regel is in het leven geroepen om managers te ondersteunen bij de bekendmaking van belangrijke verkoopprognoses zonder dat het verkoopteam onder te grote druk komt te staan. Op deze manier houd je het moreel hoog en tegelijkertijd verhoog je de productiviteit van verkopers en dus ook de sales efficiency.

In de meeste situaties is 10% over de hele linie toevoegen acceptabel. Maar wat gebeurt er als je deze 10% op alle factoren die deel uitmaken van de sales velocity formule toepast?

Zo ziet het toevoegen van 10% eruit in het bovenstaande voorbeeld:

  • Meetperiode: wederom 365 dagen

  • Gecreëerde kansen: stijgt van 100 naar 110

  • Gemiddelde deal grootte: stijgt van € 250k naar € 275k

  • Win of conversie percentage: stijgt van 20% naar 22%

  • Lengte van de verkoopcyclus: vermindert van 180 dagen naar 162 dagen


Kijk hoe de magie van de 10% regel in de Sales Velocity Formule eruitziet:


Door over de hele linie 10% toe te voegen, zal de realistische verkoopprognose met 48% stijgen.

Geweldig toch? Bovendien kan dit eenvoudig worden bereikt met de juiste systemen voor sales efficiency in huis.

2. Stroomlijning van het verkoopproces

Verouderde systemen vertragen het verkoopmomentum en onnauwkeurige gegevens veroorzaken vertraagde follow-ups naar klanten en leveranciers en/of onjuiste informatie. Dit kan ertoe leiden dat de verkopers gefrustreerd, gedemotiveerd en negatief raken, wat op zijn beurt kan overslaan op de klanten.

Het stroomlijnen van de processen en taken in het verkoopproces is cruciaal. Met een modern, innovatief en schaalbaar systeem heb je alles op één plek. Alle afdelingen werken met dezelfde gegevens en informatie. De processen en taken zijn voor iedereen duidelijk en je kunt veel voorkomende knelpunten in het verkoopproces voortaan voorkomen.

We hebben dagelijks contact met bedrijfseigenaren en managers over het aanpakken, beoordelen en veranderen van verouderde systemen. Ons advies is altijd om te gaan praten met iemand van buiten de organisatie die kennis heeft van dergelijke systemen. Dit kan een consultant zijn, maar ook vakgenoten kunnen je hierbij assisteren. Dit in je eentje aanpakken is over het algemeen geen goed idee en zal ook niet leiden tot meer sales efficiency.

3. Identificatie van knelpunten

Er zijn veel verschillende redenen waarom een verkoopproces inefficiënt verloopt, vertraagt, of zelfs helemaal tot stilstand komt. Het identificeren van de knelpunten is de eerste stap in het proces van herstel en het verbeteren van je sales efficiency:

  1. Slechte leadgeneratie en -nurturing - Onvoldoende leads of leads van slechte kwaliteit vertragen het verkoopproces. Het genereren van leads van hoge kwaliteit is essentieel voor een effectief verloop van de rest van de sales funnel en het verhogen van sales efficiency. Als leads niet adequaat of op het juiste moment worden opgevolgd, ontstaan er gemiste kansen. Effectieve lead-nurturing draagt bij aan het vasthouden van interesse en kan prospects naar een koopbeslissing leiden, waardoor de sales efficiency toeneemt.
  2. Lead kwalificatie - Verkoopteams lopen het risico vast te lopen als ze te veel tijd verspillen aan leads die niet geschikt zijn voor jullie producten of de dienst(en). Effectieve leadkwalificatie is noodzakelijk voor prospects die echt geïnteresseerd zijn.
  3. After-sales support - Het ontbreken van (enige) after-sales ondersteuning aan klanten kan ontevredenheid bij de klant, verlies van herhalingsaankopen en een verminderde sales efficiency tot gevolg hebben. Zorg ervoor dat klantenondersteuning direct en altijd beschikbaar is, zodat dit knelpunt wordt voorkomen.
  4. Gebrekkige samenwerking - Slechte communicatie en samenwerking tussen verkoop- en marketing- en/of productieteams kunnen tot niet op elkaar afgestemde strategieën en verspilde inspanningen leiden. Effectieve coördinatie tussen alle teams is essentieel.
  5. Onnauwkeurige of onvolledige data - De implementatie van efficiënte procedures en tools voor gegevensbeheer is van vitaal belang. Onnauwkeurige gegevens veroorzaken problemen in het gehele verkoopproces en verminderen daardoor de sales efficiency.

Er zijn andere knelpunten, zoals gemiste kansen als gevolg van trage communicatie naar leads en klanten, complexe verkoopcycli die in verschillende fases vastlopen omdat er vaak meerdere goedkeuringen of uitgebreide onderhandelingen nodig zijn, ontoereikende training en vaardigheden die ervoor zorgen dat verkopers niet effectief met klanten in contact kunnen komen en deals kunnen afsluiten, en dan zijn er nog allerlei administratieve procedures die ervoor zorgen dat er oponthoud ontstaat met papierwerk, contracten en goedkeuringen, waardoor de laatste fase van het verkoopproces wordt vertraagd.

Het identificeren van jullie knelpunten en ze aanpakken is essentieel voor een hogere sales efficiency.

4. Oplossingen en strategieën voor het voorkomen van knelpunten

Je kunt 80% van de knelpunten in je verkoopproces elimineren met het systeem dat je invoert. Het trainen en motiveren van je verkoopteam is één deel van de oplossing. Het implementeren van een schaalbaar, robuust softwaresysteem is het tweede punt. Het ondersteunt niet alleen je sales team en alle andere afdelingen, maar lost ook de meest voorkomende knelpunten in het verkoopproces op, met als gevolg dat je sales efficiency toeneemt.


Verouderde systemen en een gebrek aan automatisering veroorzaken vaak knelpunten in de verkoop- en bestelprocessen, wat weer leidt tot vertraagde follow-ups en onjuiste informatie en updates naar de klanten.


Voorkom deze misstappen door een modern, innovatief, schaalbaar en flexibel softwaresysteem met geïntegreerde oplossingen te implementeren, waardoor jullie altijd over nauwkeurige en realtime informatie beschikken.


Het systeem hoort het volgende te bieden:


  1. Centrale en geautomatiseerde CRM - Een modern software systeem beschikt over een customer relationship management (CRM) systeem waar alle klantinformatie op één plek staat en up-to-date is. Een systeem waar alle teams en belanghebbenden overal en altijd toegang hebben tot de actuele klantgegevens. Overweeg de implementatie van geautomatiseerde communicatie workflows voor order updates, bevestigingen en status updates. Zorg ervoor dat klanten tijdig accurate informatie ontvangen over hun bestellingen/producten.

  2. Geautomatiseerde orderafhandeling - Met een geautomatiseerd orderverwerkingssysteem dat het complete proces van bestelling tot uitvoering stroomlijnt, worden fouten voorkomen en verminderd, waardoor bestellingen veel sneller zullen worden geleverd.

  1. Workflow automatiseringstools -Implementeer een systeem waarin workflow automatisering is geïntegreerd, waarbij verschillende apps met elkaar worden gekoppeld en terugkerende taken worden geautomatiseerd. Op deze manier kunnen aangepaste workflows worden opgesteld waarmee acties worden geactiveerd op basis van specifieke situaties en bovendien altijd en overal toegankelijk zijn, of je medewerkers nou op kantoor of buiten de deur zijn. Enkele andere strategieën die je kunt toepassen of implementeren:

  2. Agile management - Implementeer Agile veranderingsmanagement voor een vlotte overgang naar nieuwe systemen en processen. Luister naar en werk samen met stakeholders en medewerkers. Zorg ervoor dat zij deel uitmaken van het veranderingsproces. Neem hun zorgen en mogelijke weerstand tegen veranderingen serieus en zorg voor een effectieve communicatie en adequate training.

  3. Regelmatige systeemupdates en onderhoud - Het updaten en onderhouden van systemen is essentieel. Dankzij regelmatige updates en preventief onderhoud voorkom je vertragingen en storingen en zorg je voor nauwkeurige en betrouwbare gegevens.

  4. Customer Feedback - Blijf in contact met klanten en andere belanghebbenden en gebruik alle feedback voor de verbetering van processen, waarbij je de vinger aan de pols houdt en iedereen tevreden houdt.

  5. Gegevensbeveiliging - gegevensbeveiliging is cruciaal. Het beschermen van de klantgegevens en het naleven van de relevante regelgeving voor gegevensbescherming is een must.


Met de implementatie van deze oplossingen en strategieën verminder je de impact van verouderde systemen, wordt het bestelproces geoptimaliseerd en verbeter je de klantervaringen dankzij accurate en tijdige informatievoorziening. Het belangrijkste is dat je je richt op automatisering, realtime data en efficiënte communicatie zodat knelpunten verdwijnen en je sales efficiency toeneemt.



5. Maatwerk: de ‘Living Systems Approach’


Het systeem is niet zomaar een tool die je implementeert en dan laat doen wat het moet doen. Je softwaresysteem dient dynamisch te zijn, te evolueren en zich aan te kunnen passen aan alle veranderingen in de markt of bijvoorbeeld in de producten of diensten die jullie aanbieden of de veranderende behoeften van klanten.


Jullie systemen dien een soort 'levend organisme' moeten zijn, dat wordt onderhouden en verzorgd en dat zich aan kan passen aan veranderingen in de bedrijfsvoering.


Door sales efficiency en groeisystemen te zien als levende entiteiten die zich aan kunnen passen aan wat nodig of gewenst is, ontstaat er een holistische en dynamische aanpak bij het managen en optimaliseren van de kritieke aspecten van je bedrijfsvoering. Zodra je de noodzaak van adaptiviteit, veerkracht, feedbacklussen en het vermogen om te evolueren herkent en erkent, creëer je een efficiënt en krachtig systeem voor duurzame sales efficiency, omzetgroei en succes.


De twee belangrijkste factoren die jullie systeem zou moeten bezitten zijn:


Schaalbaarheid - Het systeem zou zo ontworpen moeten zijn dat het kan worden uitgebreid en verbeterd naarmate je bedrijf groeit (of krimpt). Het moet in staat zijn om de toename in verkoop, klanten acquisitie en het genereren van omzet te ondersteunen en mee evolueren met de eisen van een duurzaam groeiend bedrijf.


Innovativiteit - De integratie van nieuwe technologieën, strategieën en methodologieën is belangrijk om relevant te blijven. Systemen voor sales efficiency en groei moeten binnen het bedrijf gekoppeld zijn tussen verschillende afdelingen, teams en functies. Wijziging in één onderdeel van het systeem heeft altijd invloed op het volledige proces, dus coördinatie en afstemming zijn van cruciaal belang.


Maatwerk Efficiency Systemen voor het MKB


In de snelle en steeds veranderende markt van vandaag de dag is het cruciaal voor elk MKB-bedrijf om zich snel en effectief te kunnen aanpassen. Met adaptieve systemen kunnen bedrijven zich ontwikkelen, concurrerend blijven en kansen grijpen in de dynamische markt. Wat zal leiden tot succes en groei op de lange termijn. We leggen je graag uit hoe adaptieve systemen jouw bedrijf ten goede komen. Enkele voordelen van adaptieve systemen:


Veerkracht - Een adaptief systeem biedt je bedrijf de mogelijkheid om beter om te gaan met onverwachte uitdagingen en verstoringen. Of dit nu komt door bijvoorbeeld een plotselinge omslag in de vraag van klanten, een economische recessie of onverwachte veranderingen in de branche, met adaptieve systemen blijf je in veel situaties operationeel, terwijl dit in het verleden vaak niet eenvoudig was. Efficiënt en productief - Met een adaptief systeem worden routinematige taken en processen geautomatiseerd. Dit vermindert handmatig werk en het risico op fouten. Dit resulteert in een hogere sales efficiency en productiviteit, wat vooral van belang is voor bedrijven met beperkte middelen. Maatwerk en schaalbaarheid - Een adaptief systeem kan op maat worden gemaakt op basis van de specifieke behoeften en processen binnen jullie bedrijf. Wanneer je bedrijf groeit, kan het systeem worden opgeschaald om een grotere werklast aan te kunnen of flexibel inspelen op de veranderende vereisten, zonder dat er een complete revisie nodig is. Als je op zoek bent naar schaalbare groei, maakt een adaptief systeem het veel gemakkelijker om je activiteiten uit te breiden en nieuwe markten te betreden. Met dergelijke schaalbaarheid worden de risico's van expansie beperkt en leg je de basis voor duurzame groei. Klantgerichte bedrijfsvoering - Dankzij een adaptief systeem kun je klantgegevens verzamelen en analyseren, zodat je gepersonaliseerde diensten en producten kunt aanbieden, wat zorgt voor meer klanttevredenheid en loyaliteit.  Hierdoor leer je je klanten beter kennen en kun je ze beter van dienst zijn. Innovatie - Innovatie is de kern van adaptieve systemen omdat de integratie van nieuwe technologieën en tools centraal staat. Met deze tools, zoals mobiele apps, kunnen onder andere de verkoopprocessen worden gestroomlijnd.


Maatwerkoplossingen voor verkoop op projectbasis


Voor bedrijven met verkoop op projectbasis zijn maatwerkoplossingen nodig om effectief in te kunnen spelen op de unieke eisen en uitdagingen die dit bedrijfsmodel met zich meebrengt.

5 redenen waarom maatwerkoplossingen voor bedrijven met verkoop op projectbasis belangrijk zijn. Sommige van deze redenen hebben we al eerder genoemd, maar ze zijn niettemin belangrijk.

  1. Complexe Sales Cycli
    Een van de belangrijkste redenen waarom maatwerkoplossingen cruciaal zijn voor de verkoop op projectbasis is dat projectmatige verkoop gepaard gaat met gecompliceerde en vaak langdurige verkoopcycli. Dankzij maatwerkoplossingen kunnen deze processen worden gestroomlijnd, waardoor ze efficiënter en beter te managen worden.


  1. Aanbod op maat
    Elk project heeft zijn eigen vereisten, waarvoor maatwerkoplossingen nodig zijn en kant-en-klare oplossingen geen uitkomst bieden. Met maatwerkoplossingen kan je als bedrijf inspelen op de specifieke behoeften van je klanten.


  1. Optimalisatie van middelen 

Efficiënte inzet van middelen is cruciaal bij projectgebaseerde verkoop, aangezien de beschikbaarheid van middelen van grote invloed kan zijn op het succes van een project. Maatwerkoplossingen zorgen voor een optimaal management van resources.


  1. Concurrentievoordeel 

Met maatwerkoplossingen kunnen bedrijven beter aan de unieke behoeften van klanten voldoen dan hun concurrenten, wat een significant concurrentievoordeel oplevert.


  1. Risicobeperking

Verkoop op projectbasis is inherent verbonden met grote risico's. Maatwerkoplossingen bieden functionaliteiten voor risicoanalyse en -management waarmee je de belangen van je bedrijf kunt beschermen. Met revolutionaire innovatieve AI-oplossingen worden risicoanalyses automatisch geïntegreerd in de potentiële scenario's en offertes voor klanten.



De 4 belangrijkste acties ter verbetering van de Sales Efficiency

Houd de volgende 4 punten in je achterhoofd wanneer het om het vergroten van sales efficiency en groei gaat.

1. Blijf het moreel van je salesteam stimuleren, het is essentieel - Een gemotiveerd en betrokken verkoopteam zal eerder geneigd zijn om een stapje extra te zetten, deals te sluiten en duurzame relaties met klanten op te bouwen. Door een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren, verzeker je jezelf ervan dat je team gemotiveerd is en elke uitdaging aankan.


2. Realiseer een stijging van 20% in verkoopprognoses - De optimalisatie van jullie verkoopprocessen is niet alleen een ambitieus doel, maar biedt ook een concreet voordeel. Met de juiste strategieën, zoals verbeterde leadgeneratie, gerichte marketing en efficiënt pijplijnbeheer, ontsluit je het volledige potentieel van je salesteam en zul je je omzetprognoses snel omhoog zien gaan.


3. Elimineer 80% van de knelpunten in het verkoopproces is een echte game-changer - Knelpunten leiden vaak tot verspilling van tijd en middelen, waardoor je team zich niet kan concentreren op wat het belangrijkst is: deals sluiten. Door workflows te stroomlijnen, repetitieve taken te automatiseren en de nodige tools en training aan te bieden, verlos je je salesteam van de inefficiënte hobbels, zodat zij zich kunnen concentreren op de verkoop en het opbouwen van waardevolle klantrelaties.


4. Implementeer het juiste bedrijfssysteem - Het juiste systeem is van strategisch belang voor sales efficiency en groei. Het systeem dient jullie werkprocessen te stroomlijnen, de productiviteit te verhogen en ondersteuning te bieden wanneer jouw bedrijf zich aan moet passen en door kan groeien binnen een snel veranderende markt. Met het juiste systeem beschikt je over een goede sales efficiency tool, stimuleer je de omzetgroei en geef je je bedrijf de kans op succes op de lange termijn. Het is niet louter een investering; het is het startpunt van de verwezenlijking van jullie volledige potentieel en de realisatie van jullie bedrijfsdoelstellingen.


Wij zijn ervan overtuigd dat het bij het verbeteren van de sales efficiency het niet alleen gaat om het optimaliseren van processen; het draait ook om het aanwakkeren van de passie van je verkopers, het stimuleren van de omzetgroei en het verwijderen van obstakels die de vooruitgang in de weg staan. Wanneer je je concentreert op deze vier cruciale punten, dan komt je bedrijf vanzelf op het juiste pad naar succes en zul je merken dat je verkoopprestaties steeds beter worden.


Wacht niet! Start vandaag nog!


Laat je verkopers doen waar ze goed in zijn: deals sluiten. Zorg voor omstandigheden dat het moreel van je verkopers altijd is, en implementeer het het juiste systeem voor jullie bedrijf. Wanneer jouw verkopers gelukkig zijn, zal de sales efficiency, de groei en werkplezier in je bedrijf vanzelf stijgen.


Spiresolutions heeft het Spire eX Digital Transformatie Programma ontwikkeld voor productiebedrijven en bedrijven op projectbasis werken. Wij nemen jullie mee in een stapsgewijs transformatietraject op maat gemaakt voor jullie bedrijf: van de levering van het Spire Essentials ERP-systeem, tot datamigratie, de optimalisatie van jullie bedrijfsprocessen en de laatste stap, evolutie met bijvoorbeeld Agile Management en andere strategieën en tools.


Zijn jullie klaar voor de volgende stap of twijfel je of er iets moet veranderen? Zo ja, weet je niet precies wat of hoe? Denk je aan een ander nieuw systeem? Of is het iets anders? Neem een kijkje op onze website voor meer diepgaande informatie, gedetailleerde bronnen, praktijkvoorbeelden en onze oplossingen.


Als je vragen hebt of meer informatie wilt, of wil je gewoon een praatje met ons maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of een gratis consult/gesprek in te plannen. We helpen je graag!


SpireSolutions - Digital Transformation Made Easy


Aanvullende bronnen rondom Sales Efficiency

Hier zijn enkele nuttige linkjes naar artikelen die je kunnen helpen bij je zoektocht op het gebied van sales efficiency:


[1] CIO - 10 signs outdated IT systems are killing your business

[2] The Science Time - Factors affecting Sales Performance

[3] Spiresolutions Blogspot - Software Chaos: wanneer systemen falen, zijn de gebruikers de dupe

[4] Spiresolutions Blogspot - Verspil niet té veel tijd aan het opstellen van contracten, offertes en facturen

[5] Spiresolutions Blogspot - Inefficiëntie: Afdelingen verdrinken in procedurele chaos & systemen

[6] Spiresolutions Blogspot - ERP: Erp: wat is het, wat zijn de voordelen en hoe voer je het in in jouw bedrijf?




Reacties

Populaire posts van deze blog

AI Powered Software Systeem: De Totale Gamechanger!

Agile Service Management: geen hype, maar een noodzaak voor succes!

Software Chaos: wanneer systemen falen, zijn de gebruikers de dupe