ERP: wat is het, wat zijn de voordelen en hoe voer je het in in jouw bedrijf?


Door: Serge Janssen Daalen, 28 juni 2023

ERP is de laatste jaren een must geworden in het bedrijfsleven, en dat is niet voor niets. ERP zorgt voor stroomlijning van jullie bedrijfsprocessen en besparing in tijd en financiën. Maar voordat je overstapt naar een ERP-systeem is het belangrijk om te weten wat ERP nu werkelijk is en wat het jullie bedrijf kan bieden.

Wat is ERP?

Enterprise Resource Planning (ERP) verwijst naar bedrijfsautomatisering waarmee de belangrijkste processen en functies in een bedrijf in één systeem worden geïntegreerd en beheerd. Denk hierbij aan de boekhouding, inkoop, projectbeheer, risicobeheer, klantbeheer en logistieke activiteiten. Het fungeert als een gecentraliseerd systeem waarin alle dagelijkse activiteiten worden gestroomlijnd, zodat er efficiënter kan worden gewerkt en de algemene productiviteit kan worden vergroot. Een compleet ERP-pakket bestaat ook uit Prestatie Management Software voor het plannen, begroten en rapporteren van financiële bedrijfsresultaten.

Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste doel van een ERP-systeem is dat je één geïntegreerd en samenhangend overzicht van alle gegevens en processen in jouw bedrijf hebt. Doordat de informatie van verschillende afdelingen en functies in één database zijn samengebracht, ontstaat er één geïntegreerde database waarin alle medewerkers werken. Het allergrootste voordeel is dat er geen sprake meer is van dubbele of inconsistente gegevens, die kunnen ontstaan wanneer verschillende afdelingen met verschillende standalone systemen werken.

Andere voordelen

Minder fouten - Vanwege de automatisering en verbeterde stroomlijning van jullie processen zullen er minder fouten worden gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het handmatig overzetten van gegevens van het ene naar het andere systeem. Alle informatie staat met ERP in één database.

Vergrote efficiëntie - Vanwege de automatisering en de stroomlijning zal alles ook een stuk sneller verlopen. Alle data en informatie staat in één systeem.  Activiteiten hoeven niet meer handmatig te worden uitgevoerd of herhaald. Waarbij het systeem zelfs signalen geeft wanneer er actie moet worden ondernomen.

Actueel overzicht en inzicht in financiën - Met de financiële modules binnen een ERP-systeem kunnen bijvoorbeeld taken zoals boekhouding, budgettering en financiële rapportering sneller worden afgehandeld met accurate data uit het systeem. Zo hebben jullie altijd overzicht en inzicht in de financiële situatie van het bedrijf.


Efficiënt voorraadbeheer - ERP optimaliseert de voorraadniveaus. De automatisering zorgt ervoor dat het systeem precies weet wat er nog op voorraad is en welke goederen bijvoorbeeld bijbesteld moeten worden. Zo krijgt bijvoorbeeld de afdeling Inkoop een signaal dat er besteld moet worden. En het magazijn krijgt een signaal dat er een bestelling aankomt. ERP ondersteunt de planning en -bewaking van de productie. De activiteiten verlopen soepeler en goederen worden op tijd besteld, geleverd en geproduceerd.

Customer Relationship Management (CRM) - CRM is in de meeste ERP-systemen ingebouwd. CRM is belangrijk voor het goed onderhouden van klantcontact. Met deze geïntegreerde ERP-functionaliteit kun je klantinteracties, verkoopactiviteiten en marketing campagnes beheren. Je krijgt beter en sneller inzicht in de voorkeuren van klanten, en de klantenservice en de klanttevredenheid zal hierdoor verhogen.


Hoe voer je ERP in?


In het kort komt het hier op neer:


1. Breng de wensen en behoeftes van jullie bedrijf in kaart;

2. Verdiep je in de verschillende ERP-systemen;

3. Ga in overleg met verschillende leveranciers;

4. Vergelijk de verschillende leveranciers en systemen;

5. Maak een keuze;
6. Voer samen met de leverancier stap-voor-stap het systeem in;

7. Zorg ervoor dat de medewerkers meegenomen worden in het proces;

8. Evalueer geregeld.


Conclusie


Een ERP-systeem is een krachtig hulpmiddel waarmee een centraal  platform ontstaat waarin alle belangrijke bedrijfsprocessen samenkomen, kunnen worden beheerd en gestroomlijnd. Door de integratie van alle data en de automatisering van de workflows hebben jullie meer inzicht, overzicht en controle over alle bedrijfsprocessen. Jullie kunnen er zo als bedrijf meer objectieve en dus betere beslissingen door nemen. Met als belangrijk gevolg; verbeterde operationele efficiëntie en een verbeterde concurrentiepositie op de markt.


Spire Essentials ERP-systeem


Spiresolutions biedt een schaalbaar en flexibel ERP-systeem. Opgebouwd vanuit ons Spire Essentials systeem en gemakkelijk uit te breiden met de Sector Extensies, speciaal afgesteld voor productiebedrijven en bedrijven die op projectbasis werken.


Onderhoud en aanpassingen aan evt. veranderende wensen en behoeften worden in overleg en op eenvoudige wijze doorgevoerd binnen onze Maatwerk Service. Een succesvolle integratie is gegarandeerd aan de hand van video trainingen en workshops op locatie, voor jullie medewerkers.


Vraag vrijblijvend een Discovery Call aan om te zien wat Spiresolutions voor jullie bedrijf kan betekenen.


SpireSolutions - Digital Transformation Made Easy

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe pakken jullie digitale transformatie aan? Een roadmap voor verandering en optimalisatie van bedrijfssystemen

Software Chaos: wanneer systemen falen, zijn de gebruikers de dupe

Het Coolblue-effect: creëer exponentiële groei met een perfecte klantenservice!