Voorkom het verlies van bedrijfsdata met een SaaS Escrow Verzekering. Zorg dat je bedrijf altijd door kan!


Door: Angelique Toorians, 9 augustus 2023

Er kleven altijd risico’s aan het zakendoen. Als jullie bedrijfsgegevens in een SaaS (Private) Cloud Platform staan is het des te belangrijker dat jullie altijd bij die gegevens kunnen, zelfs wanneer jullie Software Leverancier failliet gaat of de afgesproken service niet meer kan leveren, of wanneer jullie bijvoorbeeld over willen stappen op een andere leverancier, of de software in eigen beheer willen nemen.

Ons advies is: zorg dat je je verzekert met een betrouwbare IT Escrow Verzekeringsagent.

Wat is Saas Escrow?

Saas Escrow is een verzekering die je afsluit met een derde partij. De Saas Escrow verzekeraar slaat over het algemeen de broncode, het programma en de data van jouw cloud software veilig op in een ‘beveiligde kluis’. Bij SaaS Escrow staat de continuïteit van de SaaS dienstverlening voorop. In feite wordt de beschikbaarheid van de SaaS dienstverlening verzekerd. De software, de hosting en de toegang tot de data worden verzekerd. Er zijn diverse levels waar je uit kunt kiezen.

Wat zijn de risico’s als je geen Escrow Verzekering afsluit?

  1. Afhankelijkheid van de SaaS leverancier  - Zonder een SaaS Escrow-regeling ben je enorm afhankelijk van de ononderbroken prestaties en beschikbaarheid van de leverancier van de software. Als de SaaS-leverancier in financiële problemen komt, of technische problemen ondervindt, of besluit om te stoppen met zijn diensten, dan zul je waarschijnlijk te maken krijgen met storingen of zelfs het verlies van de toegang tot jouw eigen gegevens in de Cloud.
  2. Continuïteit Risico's - In het geval van onverwachte gebeurtenissen, zoals faillissement, betalingsproblemen of operationele problemen bij de SaaS-leverancier, of zoals hiervoor al genoemd, als de leverancier zijn services stopzet, dan is de kans groot dat jouw bedrijf niet meer bij jullie gegevens kan. Er is grote kans op gegevensverlies en je krijgt hoogstwaarschijnlijk te maken met operationele problemen. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel jullie bedrijfsactiviteiten, jullie klantenservice en de omzet.
  3. Beperkte flexibiliteit en controle - Als je geen toegang hebt tot de broncode, dan verdwijnt de mogelijkheid om de software aan te passen aan jullie specifieke bedrijfsbehoeften. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn essentieel voor organisaties met unieke workflows of specifieke vereisten. SaaS Escrow zorgt ervoor dat je toegang behoudt tot de broncode en de bedrijfsgegevens, zodat jullie de bedrijfsactiviteiten zonder problemen kunnen voortzetten, zelfs als de SaaS leverancier niet langer diensten levert.
  4. Gegevensbeveiliging en Privacy - In sommige sectoren kan er sprake zijn van regelgeving of eisen waarbij er aan specifieke vereisten rondom de waarborging van de veiligheid en privacy van gegevens moet worden voldaan. Je zult in deze gevallen altijd toegang moeten hebben en behouden tot de broncode. Zonder SaaS Escrow kan het lastig zijn om aan dit soort vereisten te kunnen blijven voldoen.
  5. Transitie uitdagingen - Als je besluit om over te stappen op een andere SaaS leverancier, of bijvoorbeeld de software in eigen beheer wilt nemen, kan het ontbreken van een Escrow regeling deze transitie ingewikkelder en duurder maken. Misschien moet je zelfs helemaal opnieuw beginnen, een nieuwe software-oplossing opzetten en gegevens overzetten zonder dat je de broncode en documentatie hebt is lastig en tijdverslindend. Dat is gewoonweg zonde van jouw investering.


Spire IT Escrow Verzekering

De IT Escrow Verzekering van Stichting Spire IT Escrow Verzekering Services (SSIES) is een waarborgregeling voor providers en gebruikers van Spire Private Cloud Software. SSIES bewaart de broncode, het programma en de data van jouw Cloud Software.

Stichting Spire IT Escrow Verzekering Services is gespecialiseerd in het aanbieden van individuele SaaS Escrow regelingen, specifiek afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf. Alle bedrijfskritische gegevens en software zijn beschermd, ook in het geval van calamiteiten bij ons als de Saas-leverancier.

Spire IT Escrow
SpireSolutions - Digital Transformation Made Easy

Reacties

Populaire posts van deze blog

AI Powered Software Systeem: De Totale Gamechanger!

Agile Service Management: geen hype, maar een noodzaak voor succes!

Software Chaos: wanneer systemen falen, zijn de gebruikers de dupe