Het Coolblue-effect: creëer exponentiële groei met een perfecte klantenservice!


Door: Serge Janssen Daalen, 14 mei 2023

Bedrijven als Coolblue begrijpen dat klanttevredenheid en klantloyaliteit de sleutel is tot duurzame groei. Exponentiële groei is een vorm van groei waarbij de omzet, winst en de waarde van een bedrijf in een relatief korte periode snel toeneemt. Ik geloof echt dat je  exponentiële groei bereikt met een strategie die gericht is op klantentevredenheid.

Klant Wervingkosten als parameter voor succes

Als ik met klanten in gesprek ga over hun bedrijf dan wil ik graag weten wat hun klant-wervingskosten zijn. Dit wordt ook de CAC, Client Acquisition Costs, genoemd.  CAC zijn de totale kosten die een bedrijf maakt om nieuwe klanten te werven -zoals advertentiekosten, promotiekosten, verkoopkosten en andere gerelateerde kosten. Het meten en monitoren van de CAC biedt jullie als bedrijf inzicht in de marketing- en verkoopstrategieën en hoe je de investering op deze gebieden kunt optimaliseren.

Wat me is opgevallen is dat bedrijven met de laagste klant wervingskosten de beste klantenservice bieden. In feite kun je tegelijkertijd de acquisitiekosten verlagen en doorgroeien, en de winstgevendheid van je bedrijf exponentieel vergroten.

Onderschat de impact van klantenservice niet

Het management van B2B-bedrijven is vaak niet écht geïnteresseerd in de klantenservice. Wat voor de B2C-bedrijven gemeengoed is, wordt bij B2B-bedrijven nogal eens ‘vergeten’. Het is echter van essentieel belang om een uitstekende klantenservice te bieden. Als je als bedrijf een dienst zoals systeembeheer aan een productie- of bouwbedrijf levert, is het van belang dat je direct bereikbaar bent bij bijvoorbeeld bedrijfsstoringen. Ondermaatse klantenservice kan klantverlies tot gevolg hebben en je reputatie zal er ook onder leiden. Zorg voor uitstekende klantenservice.

Excellente klantenservice als driver voor exponentiële groei

Naast bovenstaande negatieve gevolgen biedt een excellente klantenservice vooral een kans om door te groeien. Een bedrijf als CoolBlue weet dat  klanttevredenheid en klantloyaliteit de sleutel zijn tot duurzame groei. Zij investeren in het opbouwen van relaties met hun klanten. Iedere klant is een potentiële ambassadeur die kan helpen bij het aantrekken van nieuwe klanten.

Klantenservice is niet alleen het oplossen van problemen en vragen van klanten, maar vooral ook over het creëren van positieve klantervaringen.

Kortom, bedrijven die zich richten op klanttevredenheid en klantloyaliteit zijn beter gepositioneerd om exponentieel te groeien. Door te investeren in klantenservice en het opbouwen van betrouwbare relaties met klanten, kunnen bedrijven niet alleen het klantbehoud verhogen, maar ook nieuwe klanten aantrekken via mond-tot-mondreclame.

Klanttevredenheid verbeteren

Het creëren van een goed systeem dat gericht is op snelle responstijden en het bieden van gepersonaliseerde oplossingen is essentieel. Hierbij kun je denken aan:

  1. CRM-systeem - Een CRM-systeem (Customer Relationship Management) is een database waarin alle interacties tussen het bedrijf en de klant zijn opgeslagen. Medewerkers kunnen klanten sneller en effectiever ondersteunen met een goed CRM-systeem.
  2. Live chat en Chatbots: Met een live chat-systeem kunnen klanten direct communiceren met een medewerker via de website of mobiele app van het bedrijf. Een snelle en gemakkelijke manier om vragen te stellen of problemen op te lossen.
  3. Een ticketingsysteem en een planbord - Een ticketingsysteem en een planbord is een softwaretool dat wordt gebruikt om klantvragen, -problemen en -verzoeken te registreren en te beheren totdat het is opgelost.

Bedrijven die zich richten op klanttevredenheid en klantloyaliteit hebben een beter uitgangspunt om exponentieel te groeien. Investeren in klantenservice en het opbouwen van klantrelaties leidt niet alleen tot tevreden klanten, maar je reputatie groeit en via mond-tot-mondreclame zullen meer nieuwe klanten de weg naar jullie bedrijf vinden.

Wil jij ook jullie klanttevredenheid vergroten?

Boek een gratis 30 minuten consult met Serge, oprichter van Spiresolutions. Hij kijkt graag mee hoe wij jullie kunnen helpen bij het creëren van jullie exponentiële groei.

SpireSolutions - Digital Transformation Made Easy

Reacties

Populaire posts van deze blog

AI Powered Software Systeem: De Totale Gamechanger!

Agile Service Management: geen hype, maar een noodzaak voor succes!

Software Chaos: wanneer systemen falen, zijn de gebruikers de dupe