Agile Management: Wat is het? En waar zet ik het voor in?


Door: Angelique Toorians, 8 augustus 2023

Is Agile Management weer zo’n nieuwe moderne term ter vervanging van iets wat al lang bestaat? Wat is Agile Management nou eigenlijk? Waarom zou je als bedrijf Agile gaan werken? En hoe voer je Agile Management in?

Wat is Agile Management?

Agile betekent flexibiliteit, aanpassen. Bij Agile Management is sprake van een herhalende en collaboratieve aanpak voor het managen van projecten, teams en organisaties. Agile Management is gericht op aanpassingsvermogen, samenwerkingen zowel met de klant als binnen teams en tussen teams, en het doorlopend doorvoeren van verbeteringen.

Hoe werkt Agile Management?

Bij Agile Management worden projecten opgedeeld in kleine, beheersbare opeenvolgende delen of segmenten. Bij iedere segment werkt een multifunctioneel team samen om een functioneel product op te leveren. Het team werkt intensief samen, deelt verantwoordelijkheden en neemt collectieve beslissingen voor de realisatie van projectdoelen.

Waarom Agile Management invoeren in je bedrijf?

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen - Met Agile zorg je ervoor dat projecten flexibel zijn en blijven. In ieder project krijg je te maken met onzekerheden en veranderingen.. Met Agile Management zullen jullie medewerkers en de teams sneller kunnen inspelen en reageren op wijzigingen op veranderende eisen, prioriteiten of marktomstandigheden.  Door Agile Management ga je meebewegen en is het risico op stagnatie vanwege verouderde plannen of eisen minder groot.

Klantgerichtheid - De klant staat centraal in Agile Management. De klant is rechtstreeks betrokken bij iedere stap in het project. Waarbij het essentieel is dat  jullie constant in contact met de klant staan. Het projectteam van de klant en jullie bedrijf overleggen geregeld met elkaar, zodat er een constante afstemming is tussen de klant en jullie bedrijf. Er is een beter begrip over het product en de klant is continu op de hoogte van de stand van zaken. Waarmee je de  klanttevredenheid snel en significant vergroot.

Snellere levering van producten - In Agile Management wordt gewerkt met kleine, beheersbare en opeenvolgende stappen waarbij sneller werkbare producten en diensten kunnen worden geleverd. Met uiteindelijk een goed werkend eindproduct.

Betere communicatie en samenwerking - Agile Management bevordert transparantie, open communicatie en samenwerking tussen teamleden onderling en de klant. Door het geregelde overleg weet iedereen wat de visie, doelstellingen en de prioriteiten op dat moment zijn. Het vermindert misverstanden, bevordert een gedeeld begrip van de doelen en verwachtingen en creëert een cultuur van vertrouwen en synergie.

Verbeterde kwaliteit - Een ander principe van Agile Management is continue verbeteren. Het werken in een steeds terugkerend cyclisch proces van planning, uitvoering, feedback en aanpassingen zorgt ervoor dat eventuele problemen of defecten vroegtijdig worden ontdekt en aangepakt. Door constant te overleggen en het vragen om feedback en het stapsgewijs werken zal de kwaliteit via een Agile Management methode beter worden.

Samenvattend

De implementatie van Agile Management vereist betrokkenheid, verandering in mindset en een flexibele werkomgeving. Het is essentieel om de voordelen en uitdagingen van Agile zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Lees meer over Agile Thinking (onderdeel van Agile Management) in dit artikel.

Wij bij Spiresolutions helpen jullie daar graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op en dan bekijken we samen hoe wij jullie van dienst kunnen zijn.

SpireSolutions - Digital Transformation Made Easy

Reacties

Populaire posts van deze blog

AI Powered Software Systeem: De Totale Gamechanger!

Agile Service Management: geen hype, maar een noodzaak voor succes!

Software Chaos: wanneer systemen falen, zijn de gebruikers de dupe